Danneels: "Verwacht geen show van Franciscus"

Kardinaal Godfried Danneels is er niet over verbaasd dat de keuze voor de nieuwe paus op Jorge Mario Bergoglio gevallen is. Hij liet uitschijnen dat de Argentijn zijn eerste keuze was. "Ik zou liegen mocht ik zeggen dat ik niet gelukkig ben. Hij is een zeer bekwame man", zei de kardinaal donderdag op een persconferentie op het Belgische Pauselijk College in Rome.

fvranckx

Lees ook: Kardinaal Danneels mee op het balkon (video) Argentijn Bergoglio wordt paus Franciscus I

Het verbaasde Danneels wel dat het conclaaf zo kort duurde. Maar de keuze voor de Argentijn Bergoglio is niet verrassend, aldus de kardinaal. Hij was al in de running bij het vorige conclaaf (in 2005).

Danneels gaf zijn enthousiasme te kennen over de keuze van de 115 kardinalen. Paus Bergoglio is een man "met veel diepgang", "erg nederig en heel ernstig", zei hij. Het is een man die op de achtergrond blijft maar veel invloed heeft wanneer men contact met hem heeft. "Men moet geen show verwachten, hij blijft zichzelf."

Over de naam van de nieuwe paus zei de Belgische kardinaal: "Het eerste wat Franciscus van Christus hoorde toen hij in San Damiano bij een vervallen kerk stond, was: bouw mijn kerk weer op. En ik denk dat dát de opgave is van deze tijd".

De nieuwe paus moet de Kerk vernieuwen, meent Danneels. Hij vindt de leeftijd van Franciscus, 76 jaar, geen probleem. "Ik vergelijk hem met Johannes XXIII. Die was ouder en bracht een omwenteling teweeg in de Kerk."

Belga Foto AFP

MEER OVER Godfried Danneels