1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Sixtijnse kapel deels beschilderd door Mechelaar

De beroemde Sixtijnse kapel in Rome waar 115 kardinalen woensdagavond Jorge Mario Bergoglio tot paus hebben verkozen, is deels beschilderd door een Mechelaar.

Sven Van Haezendonck

Dat werk van Mechelse kunstenaars overal in Europa en zelfs over de hele wereld opduikt, is te danken aan de rijke geschiedenis van de stad. Stadsgids Rudi De Mets schreef er in 1997 voor het eerst een boek over: Mechelen, Kunst van de middeleeuwen tot heden. En daarin duikt ook ene Arrigo Paludano uit de 16de eeuw op. "Eigenlijk heette hij Hendrick van den Broeck, maar door zijn werk in het zuiderse land heeft hij zijn naam wat Italiaanser doen klinken", vertelt de stadsgids.

Zo is de schilder ook gekend onder de namen Arrigo Fiammingo of Hendrik deVlaming, en Henricus Malinis of Hendrik van Mechelen. Een van zijn bekendste werken, zeker deze dagen, hangt in de Sixtijnse kapel in Rome. Kardinaal Danneels was dus niet de enige die tijdens het conclaaf voor een Mechelse link heeft gezorgd. "Klopt", lacht De Mets. "Op de muur tegenover Michelangelo's Laatste Oordeel heeft van den Broeck zijn Verrijzenis van Christus geschilderd. Vermoedelijk kreeg hij die opdracht toen de kapel beschadigd geraakte, wellicht door een aardbeving. Hij moest toen herstellingen uitvoeren."

Het fresco prijkt zelfs op een postzegel van het Vaticaan. Toch stierf de kunstenaar volgens historische bronnen zelf straatarm.

SVH

Foto's EPA en GvA

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio