Turtelboom wil geen databank met DNA van alle Belgen

Er komt géén nationale databank met het DNA van alle inwoners van België. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Bercy Slegers (CD&V).

jdewit

Slegers had vastgesteld dat de cel Vermiste Personen van de federale politie momenteel nog op zoek is naar de identiteit van 81 lichamen. Om dat cijfer te doen dalen, pleit de cel voor een centrale DNA-databank. Ook een aantal wetsdokters (o.a. Wim Van de Voorde, KULeuven), de bekende Antwerpse advocaat Walter Damen en de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois, pleiten voor zo'n databank met het DNA van alle inwoners van België.

Maar Turtelboom is tegen. Volgens haar zou zo'n DNA-databank de privacy en het vermoeden van onschuld schenden. Hoe die privacy en het vermoeden van onschuld méér geschonden zouden worden door een DNA-databank dan door een huiszoeking of door de elektronische identiteitskaart zegde ze er niet bij. Deze motivering blijft dus onduidelijk.

Het derde argument van Turtelboom tegen zo'n nationale DNA-databank van alle inwoners van België is de kostprijs. Toch vond Slegers dat deze "denkpiste" in overweging genomen moest worden.

Lees ook: Walter Damen wil databank met DNA van alle Belgen

JDW