Ex-collega: "De Gelder at soms rauwe broccoli"

Ex-collega: De Gelder at soms rauwe broccoli

Ex-collega: "De Gelder at soms rauwe broccoli"

Print
De werkgever van het bedrijf waar Kim De Gelder meer dan een jaar gewerkt heeft, voelt woede omdat die laatste bij hem op de werkvloer heeft gestaan. Dat zei hij donderdag in de Gentse assisenzaal. Het stoort de man dat hij naar De Gelder heeft geluisterd toen die kwam klagen dat hij gepest werd, terwijl De Gelder zelf mensen "een traumatische ervaring voor hun leven" heeft bezorgd.

De Gelder werkte tot december 2008 bij het bedrijf Van Remoortel in Belsele. Hij moest er goederen die in bulk aankomen, herverpakken. "Ik vond De Gelder meteen verzorgd, beleefd. Het enige wat opviel was dat hij een soort grijns had, dat hij binnenpretjes had. Maar dat is nog geen reden om iemand niet aan te nemen."

Volgens zijn baas werkte De Gelder wel te traag. "Maar hij compenseerde dat, want hij onderbrak zijn werk niet. Andere mensen slaan wel eens een praatje, maar hij deed door. In het begin sloeg hij zelfs de koffiepauze over." De Gelder was volgens de man erg correct.

Voorzitter Koen Defoort vroeg de werkgever ook hoe de relatie was tussen De Gelder en zijn collega's. "Hij was vrij in zichzelf gekeerd", antwoordde de man. Het was hem wel opgevallen dat het klikte tussen De Gelder en een nieuwe werknemer, die kort voor het ontslag van De Gelder bij het bedrijf was begonnen. Die werknemer komt later donderdag nog getuigen.

De baas vroeg De Gelder destijds waarom hij wilde opstappen. Eerst waren het rugklachten, maar toen de werkgever voorstelde om de arbeidsgeneesheer in te schakelen, begon De Gelder over de familietraditie om op skivakantie te gaan. Door die vakantie zou hij niet genoeg verlofdagen overhouden voor de rest van het jaar, zo luidde het. "Ik had het gevoel dat hij rond de pot aan het draaien was. Op een minuscuul briefje heeft hij gevraagd om weg te gaan. Ik heb dat dan officieel gemaakt. Hij vroeg me nog of hij nog een half uurtje verlet kreeg om voor zijn collega's pralines te kunnen gaan kopen. Ik stond hem dat toe."

Gepest

Gevraagd naar zijn reactie op de feiten die De Gelder pleegde in Dendermonde, zei de baas dat hij ontgoocheld en woedend was. "Ik stel mij de vraag waarom het niet bij ons is kunnen gebeuren. De woede dat hij bij ons geld heeft verdiend, misschien om zijn plan te doen slagen."

Het zit de man dwars dat hij zelf geluisterd heeft naar De Gelder toen die zijn beklag kwam doen over zogenaamde pesterijen. "Wat me vooral gestoord heeft, is dat ik als werkgever verplicht ben het op te nemen voor mensen die zeggen dat ze gepest worden. Hij pest die mensen (de slachtoffers, red.) niet, hij geeft die mensen een traumatische ervaring voor hun leven. Als je dan een beetje lef hebt, betuig je op zijn minst spijt."

Rauwe broccoli

Er kwam donderdagvoormiddag ook al een collega getuigen met wie De Gelder om de twee weken samen zat te eten. Hij vertelde dat De Gelder soms boterhammen at, maar soms ook rauwe broccoli. De Gelders advocaat Jaak Haentjens wilde weten of de broccoli voorverpakt was (volgens de ouders van De Gelder at hun zoon enkel nog voorverpakt voedsel uit schrik voor vergiftiging, red.). "Alle broccoli's zijn toch voorverpakt?", stelde voorzitter Koen Defoort nogal laconiek, waarop gelach klonk in de assisenzaal.

Ook meester Jef Vermassen reageerde nogal lacherig. "Jij gaat nooit zelf naar de winkel zeker?" Maar de voormalige collega van De Gelder bevestigde: "Ja, de broccoli was voorverpakt."

Nog volgens die collega kon De Gelder soms op een gewone manier praten, maar soms ook staan kijken naar één punt. Ook zat hij soms te lachen zonder dat de collega wist waarom.

Foto ISOPIX

.

Nu in het nieuws