"Debuut op 10 Miles mooiste dag van 2012"

Bart De Wever neemt straks voor de tweede keer deel aan de 10 Miles. De Antwerpse burgemeester zal met het symbolische startnummer 1302 weer door de straten van zijn stad hollen. Zijn debuut op de 10 Miles vorig jaar noemt hij de mooiste dag van 2012. "En dat zeg ik zonder aarzelen", klinkt het in Gazet van Antwerpen.

gvangoethem

Nochtans won De Wever in 2012 ook de gemeenteraadsverkiezingen in grote delen van Vlaanderen. "En toch schat ik de 10 Miles hoger in", aldus de N-VA-voorzitter. "Als er één ding was dat ik op 1 januari 2012 niét zou kunnen, zo dacht ik toch, was het die wedstrijd uitlopen. Op dat moment woog ik na een maand diëten nog steeds 130 kilogram. Ik deed al jaren niet meer aan sport. Op die bewuste nieuwjaarsdag legde ik pas mijn eerste wandeling af. Als het eind april toch lukt, dan hakt dat er emotioneel diep in.

Medicijn

Sinds hij regelmatig gaat joggen voelt De Wever zich een stuk beter in zijn vel. "Nu besef ik hoe juist de Latijnse spreuk 'mens sana in corpore sano' wel is. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Als je in conditie bent kan je harder werken, je bent veel minder snel moe, je slaapt veel beter en je recupereert veel sneller. Zoals Kris Goossens, mijn begeleidende, beklemtoonde: er is geen enkel medicijn ter wereld dat mijn bloed- en cholesterolwaarden zo gunstig had kunnen beïnvloeden als dit dieet en deze sport."

Als burgemeester van Antwerpen is het wel niet altijd even simpel om de looptrainingen in zijn agenda ingepast te krijgen. "Sinds ik hier op 1 januari begonnen ben, is dat een ramp. En zonder mijn drie trainingsuren per week word ik krikkel. Vorige week kreeg ik de trainingen absoluut niet ingepland. Ik was toen zo nijdig dat ik 's nachts bijna twee uur op de loopband ben gaan draven. Van middernacht tot iets voor twee uur. Maar toen ik in het holst van de nacht een douche nam verklaarde ik mezelf toch wel gek."

Foto: Bert Hulselmans

MEER OVER Bart De Wever