Detiège wil strengere regels voor hondenhandelaars

Wie honden of katten verkoopt moet minstens 90% van deze dieren zelf gefokt hebben. Dat vindt de Antwerpse volksvertegenwoordigster Maya Detiège (sp.a). Ze diende zopas een wetsvoorstel in om dat mogelijk te maken. Het voorstel wordt straks door de Kamer in overweging genomen.

jdewit

Jaarlijks komen er talloze nieuwe honden en katten bij. Volgens de wet mogen die dieren alleen verhandeld worden door fokkers. Zo wilde men het welzijn van die beestjes bevorderen.

Detiège: "De huidige wet op het dierenwelzijn bevat onvoldoende garanties. Goede kweekvoorwaarden zijn onontbeerlijk. Zieke honden lijden onnodig en soms kunnen de dieren door gebrek aan advies van een professionele kweker in een foute omgeving terechtkomen. Een jachthond op een stadsappartementje is hiervan een voorbeeld. Ook de socialisatie van de pups is belangrijk. Tijdens hun eerste levensweken moeten de dieren gewoon gemaakt worden aan mensen om later probleemgedrag te voorkomen. Geen handelaar kent zijn honden beter dan hij die ze zelf gekweekt heeft. Hij is de specialist. Daarom moeten we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk verhandelde honden en katten door de verkoper zelf gekweekt zijn".

Momenteel mag een handelaar-fokker ook honden verhandelen die hij niet zelf gekweekt heeft, als hij tenminste 10 nesten per jaar uit zijn eigen kwekerij verhandelt. Die regeling vindt Detiège niet goed. Daarom haar voorstel: 90% van de verhandelde dieren moet uit eigen kweek komen.

JDW

Nu in het nieuws