Vangst in vijf haaiensoorten gereguleerd in Noordzee

Vangst in vijf haaiensoorten gereguleerd in Noordzee

Vangst in vijf haaiensoorten gereguleerd in Noordzee

Print
De internationale gemeenschap heeft donderdagochtend beslist om de vangst en handel in vijf haaiensoorten, waaronder de haringhaai (foto) die ook in de Belgische Noordzee voorkomt, definitief aan banden te leggen. Natuurpunt roept ministers Kris Peeters (Visserij) en Johan Vande Lanotte (Noordzee) op om in eigen land werk te maken van de implementatie van het Europees actieplan ter bescherming van haaien uit 2009.

"Natuurpunt is zeer blij met de internationale beslissing, maar vindt het wel betreurenswaardig dat het zo ver is moeten komen", aldus Frederik Mollen op Natuurbericht.be. "In onze Noordzee leven maar liefst 20 soorten haaien en roggen. Door de intensieve visserij hangt het voortbestaan van meer dan een kwart ervan aan een zijden draadje."

Voor de haringhaai gold al sinds 2010 een Europees vangstverbod, maar landen zoals Noorwegen en IJsland, die niet tot de Europese Unie behoren, bleven jagen op resterende exemplaren. "Door de lucratieve export belandden die zo nog steeds op de markt, ook in Vlaanderen."

Met het akkoord zal die vangst en handel quasi stilvallen. Maandag al werd op de top in Bangkok een tweederdemeerderheid bereikt om de haaiensoorten te plaatsen op Appendix II van CITES, de conventie over de internationale handel in bedreigde soorten. In tegenstelling tot in 2010, waar een dergelijk voorlopig akkoord tijdens de definitieve stemronde sneuvelde, schaarden zich nu wel voldoende landen achter de bescherming.

"Verschillende Aziatische landen die grof geld verdienen aan de internationale handel in haaien(vinnen) boden, zoals te verwachten, felle weerstand."

Belga

Archieffoto

.

Nu in het nieuws