Belgische bedrijven doen het goed in China

Belgische bedrijven doen het goed in China

Belgische bedrijven doen het goed in China

Print
Ruim 80 procent van de Belgische bedrijven met een vestiging in China hebben vorig jaar een betere omzet gedraaid. Het jaar voordien wees dezelfde studie nog op een omzetdaling voor 2011. Dat meldt De Tijd.

Het Belgische consultancybureau Moore Stephens voerde een enquête bij 42 Belgische bedrijven. Vorig jaar pakte ook goed uit voor het rendement van de bedrijven. Ondanks een groeivertraging van de Chinese economie, kon ongeveer de helft van de bevraagde ondernemingen een beter rendement voorleggen.

Relativeren

Toch tempert Andries Verschelden van Moore Stephens het positivisme. Zo geeft hij de sterke terugval van de vraag naar zaagdraad bij Bekaert als voorbeeld. "Het is opvallend dat er alleen maar winnaars en verliezers zijn, en weinig daartussenin. Sommige bedrijven hebben de bocht van de Chinese economie naar de binnenlandse consumptie door de groeiende middenklasse niet kunnen nemen", weet Verschelden.

De specialist doet nog een tweede belangrijke vaststelling. "Omdat de lonen van Chinese arbeiders stijgen, wordt het steeds belangrijker de productiviteit en de efficiëntie op te krikken, onder meer door automatisering en kosten- beheersing. Daar hebben westerse bedrijven door hun ervaring een streepje voor op de lokale concurrenten", aldus Verschelden.

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws