Fanfare naar Wereld Muziek Concours

Fanfare naar Wereld Muziek Concours

Fanfare naar Wereld Muziek Concours

Print
Mol - De grondleggers van de Sint Jozefsgilde hadden vast niet gedacht dat hun vereniging vandaag nog zou bestaan, laat staan zo succesvol zou zijn. In 1893 waren er enkele Sluizenaren die er de moed voor wilden opbrengen om 's avonds na een zware werkdag muziek te willen maken. Ze staken de koppen bijeen en riepen de Sint Jozefsgilde in het leven. De vereniging, die de twee oorlogen overleefde, vormde lange tijd een dorpsfanfare tot in 1957 René Beckers het dirigeerstokje overnam. Onder zijn leiding klommen ze snel van de derde afdeling naar de ere-afdeling, in 1973 kregen ze de eerste plaats in superieure afdeling en werden zo een van de voornaamste fanfares van het land.
In tussentijd bleef de Sint Jozefsgilde niet ter plaatse trappelen. "Onder leiding van Kevin Houben, de huidige dirigent, gaat de vereniging er al jaren opnieuw op vooruit", vertelt Hedwige Adriaens, voorzitster van de fanfare. "Kevin is heel gedreven, onder zijn leiding behaalde de groep al mooie resultaten op provinciale concours. Hij weet waarvoor zijn muzikanten toe in staat zijn en wil het er ook uithalen. Daarom stelde hij voor om de groep in te schrijven voor het Wereld Muziek Concours. Hij stuurde een muziekopname en curriculum vitae in van de fanfare, sinds januari weten we dat we mogen deelnemen in derde divisie." Die eer is niet iedereen gegeven, de Sluizenaars blazen hun beste noten op zaterdag 27 juli in Kerkrade.

Vanaf nu wordt er niet enkel gerepeteerd op vrijdagavond, maar worden ook extra oefenmomenten ingelast, om de groep klaar te stomen tegen de grote dag. "Inderdaad, iedereen steekt met plezier een tandje bij. Er zijn zelfs muzikanten die hun vakantie opofferen om erbij te kunnen zijn." De hele groep leeft toe naar hun muzikaal hoogtepunt, dus veel tijd om hun 120-jarig bestaan te vieren rest er niet. In het najaar staan er weer provinciale wedstrijden op het programma. Het verhaal van de Koninklijke Fanfare Sint Jozefsgilde is nog lang niet uitverteld.

Sofie Verheyen
Foto Bert De Deken
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio