"Kermis legt het sociaal leven onnodig lang stil"

De middenstanders op en rond het Heilig Hartplein in Zele willen dat het concept van de kermis herbekeken wordt. De bevoegde schepen is bereid om samen te werken maar een nieuwe regeling kan pas vanaf 2014.

Picqueur Johan

De winkeliers en horeca-uitbaters organiseerden zich als vzw Marktkern om bij discussies een rechtsgeldig mandaat te bezitten.Zo stuurden ze een brief naar het schepencollege waarin ze vroegen of het mogelijk was om de foorkramers hun attracties te laten opstellen op een dag. In de huidige regeling is dat gespreid over twee dagen. Op de vraag kwam echter geen antwoord, waarna de Marktkern een brief schreef naar alle politieke partijen in Zele.

CD&V maakte er onmiddellijk een agendapunt van, waardoor er over het item gediscussieerd werd. "Wij willen constructief naar oplossingen helpen zoeken", zegt florist Walter De Wilde (44). "Wij vertrekken niet vanuit een negatief standpunt. Wij zijn niet tegen de kermis, maar misschien moet het concept wel eens herbekeken worden. Twee weekends zijn misschien wat veel.

Bovendien wordt de Markt te veel en te lang afgesloten."

"Er moet iets gedaan worden aan de verkeerscirculatie", vindt ook Patrick De Ruyver, uitbater van De Fontein. "Zaterdagmiddag worden de straten al afgesloten terwijl de kermis pas 's avonds op gang komt. Zondagavond laat loopt hier niemand meer, maar de borden verdwijnen pas op maandagochtend, omdat de gemeentearbeiders in het weekend niet werken. Dat wekt wrevel op.

Gelukkig hebben we nu een schepen die wel naar ons wil luisteren."

"De middenstand wil terug naar de toestand van vóór 2007", zegt schepen van Markten en Foren Frans D'Hollander (Open Vld). "De kermis werd toen al opgesteld op een dag, maar zij waren vragende partij om het te wijzigen.

Blijkbaar hebben ze hun fout ingezien. De Lentekermis ligt te kortbij om een nieuwe regeling uit te werken. Ik wil met alle betrokken partijen nog dit jaar rond de tafel zitten. Maar het foorseizoen is al bezig. Het nieuwe reglement kan van start gaan in 2014. Ik nodig de vzw uit om een contactpersoon aan te duiden, zodat ze een bepaald nummer kunnen bellen als de borden te lang blijven staan."

Johan Picqueur
Archieffoto

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio