Eén zelfstandige op de drie krijgt geen krediet van de bank

Eén zelfstandige op de drie krijgt geen krediet van de bank

Eén zelfstandige op de drie krijgt geen krediet van de bank

Print
Het is niet alleen voor particulieren moeilijk om een lening te verkrijgen bij een bank, ook zelfstandigen worden vaak geweigerd wanneer ze een krediet aanvragen. Bijna één op de drie ondernemers zag zijn/haar kredietaanvraag de afgelopen twee jaar geweigerd door de bank. Dat blijkt uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

29 procent van de 507 ondervraagde ondernemers geeft aan dat ze de afgelopen twee jaar geen lening hebben gekregen bij een bank. "Het gevolg daarvan is dat die ondernemingen niet verder kunnen investeren en zelfs genoodzaakt zijn om hun activiteiten en hun personeel in te perken", klaagt het NSZ aan.

"Bovendien zullen die verstrakte kredietvoorwaarden nog zwaarder wegen eens een Europese richtlijn die de betaaltermijnen beperkt tot 60 dagen omgezet wordt in Belgisch recht", vreest de zelfstandigenorganisatie. "Die richtlijn zal huidige slechte betalers verplichten om tijdig hun facturen te betalen, wat uiteraard goed is, maar tegelijk zal ze ook ondernemingen met echte cash flow-problemen in moeilijkheden brengen omdat ze verplicht zullen zijn om hun facturen sneller te betalen."

Het NSZ vraagt een soepele kredietverlening en wil dat het kmo-plan over de financiering van ondernemingen van minister van Middenstand Sabine Laruelle "integraal wordt uitgevoerd".

FiVr
Archieffoto

.

Nu in het nieuws