Beste vriend: "Nooit gedragsproblemen gemerkt bij Kim"

Beste vriend: Nooit gedragsproblemen gemerkt bij Kim

Beste vriend: "Nooit gedragsproblemen gemerkt bij Kim"

Print
Thomas B., de beste vriend van Kim De Gelder, is donderdagmorgen komen getuigen voor het assisenhof in Gent. "Ik heb nooit iets van gedragsproblemen gemerkt bij Kim", liet hij verstaan.

"Ik heb Kim leren kennen in het derde middelbaar", stak B. van wal. De jongens waren toen 14 jaar en zaten op school in Sint-Niklaas. "Zijn klasgenoten noemden hem Satan. Ik heb die bijnaam een keer gehoord", wilde de jongeman pas na lang aandringen van de voorzitter zeggen.

"Ik heb nooit iets van gedragsproblemen gemerkt bij Kim. Ik wist wel dat hij naar de slaapkliniek ging, maar ik wist niet dat zijn ouders hem wilden colloqueren. Ik heb ook nooit iets geweten van zijn zelfmoordplannen."

Thomas B. en Kim De Gelder zagen elkaar minder en minder in 2008. "Na de studies zagen we elkaar niet meer vaak. Om de maand gingen we nog wel eens naar de cinema. Op de duur werd het nog maar om de twee maanden."

De vriend vertelde ook over zijn verjaardagsfeestje in november 2008, enkele maanden voor de feiten in Vrasene en Dendermonde. De Gelder was daar bij. "Ik vond dat hij heel veel at", zei de vriend. "Hij had mij ook overladen met cadeaus: twee games, een horloge en een puzzel." Volgens de vriend praatte De Gelder die avond veel en was hij blij.

Antidepressiva

B. vernam de gruwelijke feiten die zijn vriend gepleegd heeft toen hij thuiskwam bij zijn ouders. "Ik kon het niet geloven toen mijn ouders het zeiden. Ik heb toen meteen naar de politie gebeld. Ik ben er niet goed van geweest. Ik pak nu nog steeds antidepressiva. Ik heb daarna ook contact gezocht met zijn ouders en ze hebben me alles uitgelegd. Ze zeiden dat ze niet aan mij wilden vertellen dat hij depressief was omdat ze dachten ik hem zou laten vallen."

"Ik heb hem niet meer bezocht in de gevangenis omdat ik zelf nog normaal wil kunnen functioneren in de maatschappij", zei de emotionele jongeman nog. Hij vroeg de media om hem met rust te laten. "De Kim die ik gekend heb en de Kim die hier zit zijn twee verschillende personen voor mij. Ik vind het vreselijk erg wat er allemaal gebeurd is."

'Salamander'

Na de getuigenis kwamen de gewelddadige films en games waar De Gelder een voorkeur voor had, nog even ter sprake. De advocaat van De Gelder, Jaak Haentjens, vroeg welke films de vrienden zoal bekeken. "Actie, en een komedie ook wel een keer, denk ik", antwoordde B. Er werd niet bewust gekozen voor films met veel geweld, zei hij ook.

De voorzitter pikte op de vragen van Haentjens in door te informeren naar de gewelddadige games die de vrienden uitwisselden. De vriend bevestigde dat De Gelder daar specifiek in geïnteresseerd was. Haentjens relativeerde het verhaal: "In Salamander zijn er ondertussen al acht mensen vermoord, en daar kijkt een miljoen Vlamingen naar."

Foto Belga

.

Nu in het nieuws