Bert Leysenkring bestaat exact halve eeuw

Bert Leysenkring bestaat exact halve eeuw

Bert Leysenkring bestaat exact halve eeuw

Print
Balen - Een groep toneelspelers besloot een halve eeuw geleden een gezelschap op te richten waarmee ze jaarlijks voor een publiek zouden spelen. Hun naam ontleenden ze aan wijlen Bert Leysen, de allereerste Vlaamse televisiedirecteur. Intussen bracht de kring zeventig producties, vooral komedie. De jongste generatie vaart resoluut een andere en vernieuwende koers, ze halen hun stukken uit het professionele theater. "Wat niet wil zeggen dat we geen kluchten meer spelen, we houden dat genre gewoon beperkt", verduidelijkt Raf Jansen, artistiek leider van de kring. "We merken wel dat de kaartverkoop bij komedie een stuk hoger ligt, gemakkelijk 600 tickets per voorstellingenreeks. Maar we kiezen bewust voor theater, stukken met veel uitdaging. Daarvoor werken we samen met jonge professionele theatermakers, acteurs en regisseurs zoals Maarten Bosmans, Erik Goris en Nele Goossens."
Sinds de kring, die bestaat uit veertig acteurs en negen bestuursleden, een nieuwe weg bewandeld mag ze nog steeds rekenen op een vast publiek. Ook mensen buiten Balen vinden de weg naar het theater. De ommekeer zorgde ervoor dat het gezelschap al meermaals in de prijzen viel. "We kregen een nominatie voor het Koninklijk Landjuweel, toch wel de meest prestigieuze prijs in amateurtheater. Ook vaarden we een overwinningskoers op de laatste editie van de Gouden Handjes, de grootste theaterwedstrijd van onze provincie."

Afgelopen weekend startte het feestseizoen met de productie Levende Doden in regie van de Antwerpse Kristin Van Der Voort. Die voorstelling loopt negen weken. De kring heeft daarbuiten nog vier stukken in petto. Ze plannen nog een openluchttheater en als klap op de vuurpijl gaan enkele acteurs naakt in de voorstelling Ladies Night. "Want daar wacht ons publiek al jaren op!", lacht Raf. Sofie Verheyen www.bertleysenkring.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio