Fransen en Britten geven "sowieso" wapens aan Syrische rebellen

Fransen en Britten geven sowieso wapens aan Syrische rebellen

Fransen en Britten geven "sowieso" wapens aan Syrische rebellen

Print
Frankrijk en Groot-Brittannië willen dat de Europese Unie vervroegd samenkomt over het wapenembargo tegen Syrië. Ze willen dat embargo opheffen. Is er op Europees niveau geen unanimiteit, dan zullen Parijs en Londen op eigen houtje beslissen om wapens te leveren aan de rebellen in Syrië. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (foto) donderdag op de radio France Info gezegd.

Dinsdag had de Britse premier David Cameron al laten verstaan dat zijn land zich misschien van het huidige embargo zal distantiëren en wapens zal leveren aan de Syrische oppositie om te vechten tegen president Bashar al-Assad.

In principe buigt de EU zich eind mei over het wapenembargo tegen Syrië. Maar volgens Fabius willen Frankrijk en Groot-Brittannië dat die vergadering er vroeger komt. "We kunnen niet aanvaarden dat er momenteel een onevenwicht is met aan de ene kant Iran en Rusland die wapens leveren aan Assad en aan de andere kant rebellen die zich niet kunnen verdedigen", aldus Fabius. In zijn ogen is een opheffing van het wapenembargo een van de enige overblijvende middelen "om de situatie politiek te doen bewegen".

Belga
Foto AFP

.

Nu in het nieuws