Bijna 80 supporters krijgen plaatsverbod rond stadion

De voetbalwedstrijd KV Turnhout-Racing Mechelen van zaterdag zorgt voor een dubbele geladen sfeer. Niet alleen door de komst van de Racingsupporters, maar ook omdat een aantal KVT-fans een ludieke actie plant tegen de Egyptische inbreng.

Toon Verheijen

Voetbalclubs die Racing Mechelen ontvangen, zijn naar eigen zeggen altijd op het ergste voorbereid. Maar voor de risicowedstrijd van zaterdagavond om 20u heerst er voor het Turnhoutse club- en stadsbestuur een dubbele spanning. De 'Vrienden van den 148' plannen ook een ludieke actie. Zij gaan KV Turnhout officieel ten grave dragen. De actiegroep is ontstaan nadat het clubbestuur en de Egyptische sponsor Wadi Degla hadden beslist om een heel elftal vanuit Egypte tijdelijk over te brengen naar Turnhout en de competitie in derde klasse vol te maken in de hoop het behoud te verzekeren. Een deel van de supporters vindt dat de ziel van de club verloren is gegaan. "We hebben een goed gesprek gehad", vertelt veiligheidsverantwoordelijke Luc Devolder. "Ze mogen hun actie doen, maar niet in het stadion. Ze moeten zelf zien dat alles een beetje ordentelijk verloopt en er is een parcours uitgestippeld waaraan ze zich moeten houden."

Bij de actievoerders was er wel wat onvrede ontstaan omdat er vanuit het bestuur van KVT 'kleinerende taal' zou zijn gebruikt. Dat beweren de actievoerder althans op Facebook. "Ik wil dat met klem ontkennen", reageert Devolder. "Dat is nooit de bedoeling geweest."

Voor Turnhouts burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) zal het de eerste keer zijn dat hij een risicowedstrijd moet coördineren. "We hebben de betoging toegelaten onder voorwaarden", stelt Brentjens. "We verwachten een tweehonderd deelnemers. We hebben de sociale media nauwlettend in de gaten gehouden. Daarom hebben we besloten om heel wat supporters die in Turnhout, Geel, Antwerpen en zelfs Tilburg een stadionverbod hebben ook hier een stadionverbod op te leggen. Het gaat in totaal om 77 personen." De aangetekende brieven zijn verstuurd. De 77 personen mogen zich zaterdag drie uur voor en drie uur na de wedstrijd niet in de vierhoek Parklaan, Steenweg op Zevendonk, E34 en Steenweg op Gierle begeven. Worden ze toch opgemerkt, dan worden ze opgepakt en krijgen ze een boete van 250 euro.

Er wordt gezorgd voor camerabewaking. Ook politie en stewards zullen aanwezig zijn. "Maar we hopen dat voetbal een feest blijft", zegt Brentjens.

Foto Mia Uydens

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio