1 / 2

Waarom vrouwen langer leven dan mannen (al halen ze ons stiekem wel in)

Vrouwen leven gemiddeld 7,5 jaar langer dan mannen in Europa, al is die kloof in Vlaanderen wel al aan het verkleinen. Zo bedroeg het leeftijdsverschil bij sterfte tussen mannen en vrouwen in 2011 nog maar 4,9 jaar. Maar waarom hebben vrouwen eigenlijk een langere levensverwachting dan mannen? Wij sommen enkele redenen op:

mgeysmans

- Vroeger was roken vooral een mannenaangelegenheid. Daardoor stierven er ook meer mannen aan de gevolgen van die slechte gewoonte.

- Ook drinken was vroeger vooral een mannenaangelegenheid, maar de laatste decennia zijn ook daar de vrouwen aan een inhaalmanoeuvre bezig.

- Mannen waren vroeger meestal de bestuurders van auto's, waardoor ze sneller ongelukken konden krijgen en dus sneller de dood konden vinden in het verkeer.

- Mannen gingen vroeger vooral uit werken terwijl vrouwen thuis bleven, waardoor de kans op werkongevallen bij mannen nog altijd hoger ligt.

- In de vrouwelijke hersenen speelt oestrogeen een belangrijke rol. Dat hormoon zou ervoor zorgen dat de levensverwachting bij dames simpelweg hoger ligt dan mannen die vooral testosteron door hun lichaam hebben stromen.

Photo News

NIET TE MISSEN