Minister Labille wil uitleg over spoorchaos

Print

Minister Labille wil uitleg over spoorchaos

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS, foto onder) wil weten wat er de voorbije dagen is misgelopen op het Belgische spoornet. Hij roept de NMBS en spoornetbeheerder Infrabel op het matje.

NMBS-topman Marc Descheemaecker wijt de chaos dinsdag in eerste instantie aan de extreme weersomstandigheden. "Het winterplan werkt, maar tegen het extreme weer was niets of niemand opgewassen", zei Descheemaecker woensdag in het Radio 1-programma 'Vandaag'.De spoorbaas (foto onder) minimaliseerde het leed van de reizigers niet. "Situaties als die van dinsdag zijn vreselijk. Maar alle mensen van de NMBS en Infrabel hebben keihard gewerkt om alles weer in goede banen te leiden. Sommigen hebben de hele nacht doorgewerkt", klonk het.

Hoofdoorzaak voor het leed waren de extreme weersomstandigheden. Door opwaaiende korrelsneeuw raakten wissels in Vorst, Brussel-Zuid en elders in het land geblokkeerd. "Het winterplan was in werking en vele wissels waren verwarmd. Maar tegen een dergelijke sneeuwval zijn ze niet opgewassen", zei Descheemaecker.

Aan verouderd materieel lag het volgens de NMBS-topman niet. "Bij mijn weten weigerden vijf locomotieven alle dienst. Vier daarvan waren ouder dan 35 jaar. Op een totaal van 4.000 treinen valt dit al bij al goed mee".

"Het kan beter"

De spoorbaas gaf ruiterlijk toe dat de communicatie in de stations veel beter kon. "Informatie kan maar gegeven worden wanneer ze er is en in de planning zit. Toch is stilaan een nieuwe generatie aankondigingsborden nodig om de nodige informatie meer in realtime aan de reizigers te kunnen meegeven. Het blijft jammer dat de informatieborden grotendeels blanco bleven."

Volgens Descheemaecker was de situatie in enkele buurlanden nog erger. "We hebben zoveel mogelijk treinen laten rijden. Iedereen is ter plaatse geraakt, zij het met vertragingen."

Belga
Foto's PhotoNews

.

Nu in het nieuws