Rode Khmer-kopstuk overleden

Ieng Sary, of 'broeder nummer drie', is vandaag overleden. De 82-jarige Sery stond terecht op het Cambodja-tribunaal voor misdaden tegen de mensheid, genocide en oorlogsmisdaden. Sary was minister van Buitenlandse Zaken tijdens het bloederige bewind van de Rode Khmer. De communistische organisatie bracht twee miljoen mensen om tussen 1975 en 1979.

sstoffels

De Rode Khmer greep de macht in 1975. Leider Pol Pot was een fervent aanhanger van het communisme en de Spartaanse leer. Verschillende steden werden ontruimd zodat de bewoners in collectieve boerderijen konden werken op het platteland. Veertien uur werken per dag was de norm. De Rode Khmer verfoeide het stadsleven en de intellectuele bewoners. Leerkrachten, artsen en ambtenaren werden massaal geëxecuteerd. Vaak was het dragen van een bril voldoende om gearresteerd en gemarteld te worden.

Uiteindelijk werd de Rode Khmer in 1979 verdreven door een leger van 150.000 Vietnamezen. Het duurde tot 2004 voor een tribunaal werd opgericht om de schuldigen te berechten. Ieng Sary zou samen met leider Pol Pot verregaande plannen hebben voor de etnische zuivering van Cambodja.

Foto EPA

MEER OVER Cambodja