Meldpunt seksueel misbruik erg moeilijk te bereiken

De zelfhulpgroep Incest Misbruik Limburg stelt donderdag een reeks gebreken bij het centraal meldpunt misbruik aan de kaak. Dat is niet altijd bereikbaar en soms blijkt er te weinig tijd voor een luisterend oor, klinkt het. De zelfhulpgroep betreurt ook dat het enkel op weekdagen tussen 9 en 17 uur bereikbaar is.

fvranckx

Via het nummer 1712 liepen op een jaar tijd al meer dan 3.700 oproepen binnen. Toch loopt niet alles op wieltjes, hekelt Marleen Achtergaele van de zelfhulpgroep Incest Misbruik Limburg, die een klacht indiende bij de Vlaamse overheid.

Verhaal doen

Volgens Achtergaele hebben de mensen die de telefoontjes opnemen niet altijd evenveel tijd om te luisteren.

"Als je het nummer belt, kom je terecht bij een meldpunt van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in jouw provincie", legt ze uit in De Standaard.

"Navraag leert dat de persoon die jouw oproep aanneemt soms tegelijkertijd het onthaal van het CAW moet coördineren, cliënten aan de balie met een afspraak moet voorthelpen en andere telefoons moet beantwoorden. Daardoor is het bijna onmogelijk om veel tijd en aandacht te hebben voor de persoon die belt en zijn verhaal wil doen."

Chat of sms

"Als het zo is dat een onthaalmedewerker van het CAW niet veel tijd heeft omdat die ook nog andere zaken moet doen, dan is dat alvast tegen de afspraak", reageert Patrick Bedert van het departement Welzijn.

Hij wijst erop dat bij de opstart van het meldpunt extra personeel is toegekend aan de CAW's. Bedert benadrukt voorts dat gewerkt wordt aan meer laagdrempelige contactmogelijkheden als chat of sms.

Landnummer

Maar volgens Achtergaele hadden verschillende providers het gratis nummer ook simpelweg niet geactiveerd. Ook vanuit telefooncellen was het onbereikbaar. En sommige kleine providers (Mobile Vikings en Carrefour) zouden het ook niet gratis aanbieden, klinkt het nog.

"Maar of het nummer vandaag effectief voor iedereen vlot bereikbaar is, weten we niet', zegt Achtergaele. 'Een provider liet ons weten dat het nummer alleen bereikbaar is als je ook het Belgisch landnummer 0032 ervoor zet. Dat moet je dan wel weten! De helft van de providers heeft niet eens op onze vraag geantwoord", aldus nog Achtergaele.

"Wij betreuren ook dat het nummer alleen tussen 9 en 17 uur bereikbaar is. Moeten jongeren dan op school spijbelen om discreet te kunnen bellen? We vragen dat het nummer zeker ook in het weekend bereikbaar zou zijn."

Archieffoto