OCMW wil eigendom verkopen

Het OCMW van Antwerpen heeft vele eigendommen, maar tegelijk ook elk jaar grote tekorten op zijn werking. Daarom wil voorzitter Liesbeth Homans (N-VA; foto) een masterplan opstellen om te bekijken welke bezittingen kunnen worden verkocht.

drombouts

Het OCMW bezit landbouw- en bosgronden in heel wat gemeenten in de ruime Antwerpse regio. Daarnaast is de instelling ook eigenaar van een lange waslijst van huur- en handelspanden in de stad. Vooral in de omgeving van de Leopoldstraat, het Mechelseplein en de Sint-Jorispoort is ze grootgrondbezitter. In het Elzenveld in de Lange Gasthuisstraat wordt zelfs een hotel uitgebaat.

VB-politici Filip Dewinter en Anke Van dermeersch bekritiseerden woensdag de financiële huishouding van het OCMW. "Ik zie met dit nieuwe stadsbestuur niets veranderen", aldus Dewinter. "Het tekort in de jaarrekening blijft elk jaar toenemen en zou volgens de Inspectie Financiën voor 2013 zelfs 19,6 miljoen gaan bedragen. Dat tekort moet telkens weer door de belastingbetaler worden bijgepast."

"Maar tegelijk opereert het OCMW als een uit de kluiten gewassen immokantoor, dat overal onroerende bezittingen heeft. Dat is een schandaal. Als ik schulden heb, dan verkoop ik mijn bezit", zegt Dewinter.

"Dat zijn we ook van plan", reageert OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA). "Commerciële activiteiten behoren niet tot de kerntaken van een OCMW. Daarom willen we ons patrimonium in kaart brengen om vervolgens een selectie te maken van eigendommen die we beter afstoten. Daarvoor werken we aan een masterplan."

LEX MOOLENAAR

Foto JVDP