Antwerpse bisschop Bonny zeer gelukkig met nieuwe paus

De Antwerpse bisschop Johan Bonny is heel gelukkig met de pauskeuze: de Argentijn Jorge Mario Bergoglio (76) oftewel Franciscus I.

“Er zijn overal goede kandidaten, maar eigenlijk had ik toch gehoopt op een paus uit een ander continent. Dat het ander continent. Dat het Latijns-Amerika is geworden, is zeker een goede keuze, vermits daar bijna de helft van de katholieken woont. Ook de voor de katholieke Kerk in Europa is het positief dat er een paus uit een andere werelddeel komt. De Kerk kent grotere uitdagingen dan enkel de problemen die wij hier in Europa kennen. Daar draait de strijd ook rond armoede, rechtvaardigheid, oorlogsdreiging. We moeten verder dan onze eigen navel leren kijken.”

Bisschop Bonny verwacht dat paus Franciscus I ook goed zal zijn voor wat de Vlaamse katholieken verwachten van een paus. “Zijn persoonlijkheid en opvattingen sluiten aan bij de vragen waarmee wij momenteel zitten. Ik beweer niet dat hij al onze problemen hier zal oplossen, dat moeten we zelf doen. Maar het is zeker een stap in de goede richting. Hij staat bekend als een minzame, vaderlijke, warme figuur, die nederigheid uitstraalt. Echt, ik voel mij als bisschop een gelukkig, hoopvol man.”

KMA

Nu in het nieuws