Nieuwe terrorismewet vandaag van kracht

Vandaag wordt een nieuwe terrorismewet van kracht. Die zet maximum 10 jaar cel en 30.000 euro boete op al wie een terreuropleiding heeft gevolgd in het buitenland. De wet kan dus toegepast worden op kandidaat-jihadi's die vanuit België naar Syrië vertrekken om daar mee president Assad omver te werpen.

tmas

Volgens de inlichtingendiensten zouden tientallen jongeren (sommigen zeggen: ruim 70) vanuit België in Syrië gaan meevechten. Omdat een deel van de oppositie in Syrië uit moslimfundamentalisten bestaat, vormen deze jongeren een risico als ze naar België terugkeren.

Maar er zijn genoeg strafrechtelijke bepalingen om gevaarlijke terugkerende jihadi's aan te pakken. Uitgerekend vandaag wordt een nieuwe terrorismewet van kracht die tien jaar cel en 30.000 euro zet op het aansporen tot terreuraanslagen, het opleiden van terroristen (of het volgen van een opleiding tot terrorist) en terroristen ronselen.

Niet alleen een opleiding in explosieven, maar ook opleidingen in computerhacken en vlieglessen met het doel om terreuraanslagen te plegen vallen onder deze wet. Ook de poging om één van deze drie misdrijven te plegen is strafbaar, maar ermee dreigen niet.

Om schuldig te zijn aan deze misdrijven, heeft het geen belang waar de terreurdaad wordt gepleegd (in welk land dus) en ook niet of er wel een terreurdaad is gepleegd. Een terreurdaad kan volgens de wet vanalles zijn: een aanslag op gebouwen of personen, een gijzeling, een kaping, maar ook het ontwikkelen van chemische wapens met terreurdoeleinden e.d.

Lees ook: Kamer keurt nieuwe terrorismewet goed

JDW Foto EPA

MEER OVER Syrië