Turtelboom: "Federaal parket volgt jihadi's die naar Syrië trekken op"

"Het federaal parket volgt de jongeren die naar Syrië trekken om het regime van president Assad omver te werpen grondig op". Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) gisteren in de Kamer aan Bruno Valkeniers (VB; foto) en Denis Ducarme (MR).

drombouts

Naar schatting zeventig jongeren trokken naar Syrië om daar mee te vechten. Onder hen naar verluidt een twintigtal Antwerpenaars. Valkeniers en Ducarme wilden weten hoe Turtelboom daar tegen aankijkt.

Idealisten en jihadisten

Minister Turtelboom (Open Vld) maakte een onderscheid tussen "idealisten die op gedisciplineerde wijze gaan strijden tegen Assad en zich aansluiten bij de normale oppositie" en "jihadistische moslimfundamentalisten". Volgens Turtelboom houdt vooral die laatste groep een risico in. "Als ze terug naar hier komen kunnen ze lijden aan een post-traumatisch stresssyndroom. Maar ze kunnen ook radicaliseren en ze hebben een kennis van explosieven, zodat ze in België een gevaar kunnen zijn. Het federaal parket volgt echter alles op".

Turtelboom zegde bovendien dat wie in het buitenland een opleiding volgt met als doel terreuraanslagen te plegen strafbaar is. Concrete straffen kon ze er niet op plakken. Ze wilde ook niet zeggen hoe het federaal parket zal optreden tegen jihadi's die uit Syrië terugkeren.

Repressie van collaboratie

Valkeniers reageerde verbaasd op het onderscheid tussen idealisten en moslimfundamentalisten. "In de tijd van de repressie tegen collaborateurs werd dat onderscheid veel minder gemaakt", zo zegde hij.

JDW

Foto Photo News

MEER OVER Annemie Turtelboom

Nu in het nieuws