Oude tweewielers fietsen langs antitankgracht

De ijzige temperaturen weerhielden ruim dertig fietsfans van oude tweewielers niet van een tocht langs de antitankgracht.

Liekens Sylvain

Opvallend was de sterke Nederlandse delegatie. Nederlanders blijken meer gebeten door de liefde voor oude fietsen. Charles Waagenaar fietste zaterdag al van Tilburg naar Schilde en stond zondagmorgen klaar voor een tocht van 35 km op zijn Fongers. “Dat is de Rolls Royce van de fietsen. Toen deze fiets gemaakt werd was dat een transportmiddel voor mensen van stand. Fongers was een Gronings merk dat al begon in 1884.”

Een andere opvallende tweewieler was de hoge Bi die Maarten Waarlé bereed. “Het ding stond op eBay te koop maar omdat we toen net een huis hadden gekocht kon ik niet toehappen. Jaren later vond ik dit rijwiel van voor 1900 bij een fietsantiekzaak.. Hij kost toch een paar duizend euro. Dan heb ik het rijwiel zelf nog moeten restaureren. Erop rijden is niet meteen simpel want bij mijn eerste rit in de tuin verzwikte ik meteen mijn enkel. Over kop gaan is het grootste gevaar met dit ding.”

Organisator Ed Collierwas ondanks het gure weer toch heel tevreden met de opkomst. “Ik ben vooral blij dat we de oude fietsen weer wat in de aandacht kunnen brengen. In België beginnen de jongeren vooral via internet belangstelling te krijgen voor die mooie oude tweewielers. We gaan dit soort tochten zeker ook nog in Lier en Antwerpen organiseren. Ook de vraag om gepaste dus oude kledij aan te trekken is door de deelnemers mooi beantwoord. Ik zie hier Paul Guldentops van de Ranstse Vetfrakken met een prachtige fiets en gekleed in een echt Kuifjespak met een pofbroek. Dat bewijst dat er nog veel groei zit in de belangstelling voor oude tweewielers.”

De fietstocht met twee stops eindigde omstreeks 16 uur aan de Oelegemse molen waar de heemkundige kring De Brakken het meulenmaal serveerde.

Meer informatie op

Sylvain Liekens

Foto Bert Hulselmans

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio