"Dit wordt een zeer moeilijk scenario"

De handdoek gooien doet Jacky Mathijssen niet. Maar dat de verwijzing naar play-off 3 een mokerslag is, verbergt de trainer van Beerschot niet. Het kostte hem na de wedstrijd zichtbaar moeite om in het behoud te blijven geloven. Excuses zocht Jacky Mathijssen niet. Niet voor de nederlaag tegen Waasland-Beveren, niet voor de rampzalige eindklassering van Beerschot. “Op het einde van het seizoen staat elke ploeg waar ze verdient te staan”, aldus Mathijssen. “Hooguit kan je zeggen dat de omstandigheden zaterdag alweer niet meezaten. Zoals ik mijn spelers ook niets kan verwijten qua inzet. Alleen: je krijgt geen punten omdat je je best doet. Je moet resultaat boeken.”

Tot zaterdag, benadrukte Mathijssen, was hij er rotsvast van overtuigd dat play-off 2 nog kon. “Hoewel play-off 3 na Lierse al heel dichtbij was”, klonk het. “Maar ik weigerde zo te denken. Ik heb tot de laatste snik geloofd dat dit te vermijden was. Vooral omdat ik maar met één doel bij Beerschot begonnen was: niet in play-off 3 verzeild geraken. Het weegt zwaar dat dat niet lukt. Iedereen is hier kapot van. Ook ik persoonlijk. Ik neem dit ook mezelf kwalijk.”

En nu? “Het is niet afgelopen. Maar we moeten niet flauw doen. We staan voor een zeer moeilijke opdracht. Play-off 3 blijft iets raars. Het is ooit bedacht als een extra bescherming voor eersteklassers die in de problemen komen. Maar tot dusver leert de praktijk vooral iets anders. Nog geen enkele eersteklasser is er op die manier in geslaagd in eerste klasse te blijven. Dit wordt een zeer, zeer moeilijk scenario.”

Hoe hij een en ander gaat aanpakken, wist Mathijssen nog niet. “Dankzij die non-match volgende week kunnen we dit even laten bezinken. Het wordt zaak om de koppen bij mekaar te steken en een plan uit te tekenen waaruit geloof en hoop spreken.”

Maar makkelijk wordt dat niet, besefte Mathijssen, helemaal nu ook extrasportieve zaken stilaan hun schaduw werpen over de club. “Dat je daarmee geconfronteerd wordt en dat ook wij links of rechts zaken vernemen: ja”, nuanceerde hij. “Maar tot dusver heb dat ik altijd een flauw excuus gevonden. Dat blijf ik doen.”

WVO Foto Belga, GMAX

Meer sportnieuws