België mag premieverhogingen bij hospitalisatie beperken

België mag de premieverhogingen in hospitalisatieverzekeringen wel degelijk beperken. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld. Niettemin zou de Belgische rechter moeten nagaan of er geen minder ingrijpende maatregel bestaat om de bescherming van consumenten tegen aanzienlijke premieverhogingen te verzekeren, vindt het EU-hof.

mceulemans

De uitspraak van het Europees Hof kwam er in een zaak rond verzekeraar DKV. Die trok de premies voor zijn aanvullende hospitalisatieverzekering "eenpersoonskamer" in 2009 in één klap met 7,84 procent omhoog, terwijl de Belgische wetgeving dergelijke verhogingen beperkt tot het "medisch indexcijfer", dat toen 7,45 procent bedroeg.

Europese regelgeving

Volgens DKV is die beperking in strijd met de Europese regels. Het stapte naar het Europees Hof, maar dat volgde de verzekeraar niet. Volgens de rechters in Luxemburg strookt de Belgische regeling "in beginsel" met het EU-recht. Al moet de nationale rechter wel nagaan of de consumentenbescherming tegen plotse premieverhogingen niet via een minder ingrijpende maatregel mogelijk is, klinkt het nog.

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio