Vernieuwde jeugdbib laat elk kind lezen

Vernieuwde jeugdbib laat elk kind lezen

Vernieuwde jeugdbib laat elk kind lezen

Print
Kalmthout - De bibliotheek op het Kerkeneind stak zijn jeugdafdeling in een nieuw kleedje. Dat werd gisteren feestelijk gevierd.
Kinderen mogen zich nu verwachten aan een volledig nieuw plekje waar ze zowel fictie als non-fictie terugvinden. De hele afdeling kreeg een nieuwe verflaag, in dezelfde kleuren als het logo van de gemeente, de boekenrekken werd herschikt en er kwamen nieuwe informatieborden die de verschillende thema's aanduiden.

Het plekje dat echter iedereen's aandacht trok in de bib was het nieuwe Gemakkelijk Lezen Plein (GLP). Dat is specifiek bedoeld voor kinderen met leesachterstand. Het concept komt uit Nederland en wordt nu alsmaar populairder in Vlaanderen. De provincie Antwerpen moedigt bibliotheken hier aan om het te installeren met subsidies. In totaal zijn hier nu 22 bibliotheken mee bezig. In Kalmthout kregen ze daarvoor drieduizend euro.

"Ondanks de beperkte ruimte kozen wij voor het grootst mogelijke plein. We horen immers van leerkrachten en van de provincie hoe belangrijk het is om ook voor die kinderen een aanbod te hebben. Daarom zijn we heel nauwgezet aan de slag gegaan. Ons plein is specifiek gericht op kinderen en Kalmthout, groot en in felle kleuren. Volgens de provincie is ons plein het mooiste van allemaal", vervolgt Collet.

Wat er nu zo speciaal is aan een Makkelijk Lezen Plein, dat kwam Nanda Geuzebroek bij de opening uitleggen, consulente van het Kenniscentrum Makkelijk Lezen Plein in Nederland.
"Voor kinderen met leesproblemen is een bibliotheek zoals een Berlijnse muur: ze willen het liefst er zo snel mogelijk van weg lopen. Het voordeel van zo'n Plein is dat de boeken frontaal opgesteld staan: zo krijgen de kinderen een duidelijk overzicht en worden ze aangetrokken door de covers", licht ze toe. "Bovendien staan hier niet alleen leesboeken maar ook verfilmde boeken of luisterboeken. Die kunnen kinderen aanzetten om te beginnen lezen. Het Plein moet dus een veilige leessituatie creëren en kinderen meer zelfvertrouwen geven om te lezen."

www.makkelijklezenplein.be

Greet Wouters
Foto W&F
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio