VDAB sluit 43 werkwinkels tegen 2015

Om te besparen gaat de VDAB tegen 2015 43 werkwinkels sluiten. De vakbonden vrezen dat de sociaal zwaksten daardoor nog moeilijker aan werk zullen geraken.

drombouts

De details van het besparingsplan staan in een intern document dat uw krant kon inkijken. De sluitingen zijn goedgekeurd door de VDAB. In totaal worden inwoners van 86 gemeenten getroffen. Daarbij zijn ook de gemeenten gerekend die vandaag al geen werkwinkel meer hebben, maar die door het plan van de VDAB binnenkort ook de werkwinkel in hun buurgemeente verliezen.

Een werkwinkel is een plaats waar een werkzoekende alle organisaties vindt die hem helpen in zijn zoektocht naar werk.

ACLVB

"Dit besparingsplan treft de sociaal zwaksten op de arbeidsmarkt", zegt Dirk Mertens, woordvoerder van de liberale vakbond ACLVB. "Zij werden onlangs al getroffen door de vermindering van de werkloosheidsuitkering in de tijd. En nu verdwijnt ook nog eens de werkwinkel in hun buurt. Ze kunnen dus niet meer terecht bij een vertrouwenspersoon en dreigen in de werkloosheid te blijven."

VDAB wil de minder mobiele werkzoekenden wel nog in hun eigen gemeente helpen, maar dan op afspraak of via een computer. "Maar de sociaal zwaksten kunnen dikwijls niet met een computer overweg", zegt Mertens.

CWIL

Foto Joren De Weerdt

Vastgoed

Jobs in de regio