Meisje met rode jas uit 'Schindler's List' getraumatiseerd door film

Print
Het meisje met de rode jas uit Steven Spielberg Schindler's List zegt dat ze getraumatiseerd is door het kijken van de film. "Ik keek hem op mijn elfde, hoewel Spielberg me gewaarschuwd had dat ik moest wachten."

De Poolse Oliwia Dabrowska, nu 24, was 3 toen ze een Holocaustslachtoffer speelde in de film van Spielberg. De regisseur raadde haar aan te wachten met de film te bekijken tot ze 18 was. "Ik heb er spijt van dat ik Spielbergs advies heb genegeerd. Het was te erg. Ik begreep er niet zoveel van, maar ik wist wel dat ik de film nooit meer wou zien."

Kleur

Het meisje in de rode jas viel op omdat het een van de weinige kleuraspecten in de prent is. De rest is zwart-wit. Het meisje wordt even getoond terwijl de achterbuurt van het Poolse Krakow opgepakt en uitgeroeid wordt door Duitse soldaten. Later wordt haar rode jas getoond tussen een hoop andere lichamen op een kar. Dat is het moment waarop Oskar Schindler (gespeeld door Liam Neeson) beslist om een lijst te maken van mensen die gespaard moeten worden. Zo redde hij meer dan 12.000 Joden.

Dabrowska was beschaamd om haar rol in de film. "Ik was boos op mijn ouders als ze iemand over mijn rol in de film vertelden. Ik heb het zo lang mogelijk proberen te verzwijgen. Maar op school kwamen ze het te weten via internet. Mensen bleven maar zeggen 'dit moet zo belangrijk voor je zijn. Je moet zoveel weten over de Holocaust'. Ik was gefrustreerd. Maar nu realiseer ik me dat ik deel heb uitgemaakt van iets waar ik trots op mag zijn."

De film viert dit jaar zijn 20e verjaardag en won in het verleden zeven Oscars waaronder die van Beste Film en Beste Regisseur. Daarbovenop kwamen nog zeven BAFTA's en drie Golden Globes.

Ilse Van Thielen

Nu in het nieuws