Geens: "Ik ben een CD&V'er, geen ACW'er"

Koen Geens, de nieuwe minister van Financiën, vindt het "een grote eer" minister te mogen zijn, "al was ik het graag in andere omstandigheden geworden". Geens noemt zichzelf een "overtuigde CD&V'er", maar hij is geen ACW'er.

drombouts

Geens' voorganger (en ex-student) Steven Vanackere besliste maandagavond al om ontslag te nemen, in overleg met de CD&V-top (Wouter Beke en Steven Vanackere). Geens was de eerste keuze van de CD&V-top om Vanackere op te volgen, zegt Beke.

Geens' eigen advocatenkantoor Eubelius had ACW als cliënt, ook al heeft hij persoonlijk al jarenlang niet meer voor ACW gewerkt. Hij bevestigt dat zijn kantoor niet meer zal optreden voor ACW/Arco, noch voor zaken waar zijn departement mee te maken krijgt.

"Men moet weten welke mensen men in de politiek wil. Ik ben 55 jaar en dus geen onbeschreven blad. In het verleden heb ik de beweging geholpen, dat klopt. Maar ik heb veel bewegingen geholpen. Het is wel zo dat ik geen ACW'er ben", zegt Geens.

"Wel ben ik CD&V'er, al sinds zeer jong". Geens' schoonvader was Jos Dupré, CD&V-staatssecretaris eind jaren 80, begin jaren 90. Stefaan De Clerck, Marianne Thyssen en Kris Peeters zijn vrienden.

Geens gaat nu eerst enkele dagen zijn dossiers bestuderen. "Een minister van Cultuur, Patrick Dewael, vroeg ooit zes maanden om te leren wat Cultuur is. Dan krijg ik toch enkele dagen tijd".

Foto Photo News

Vastgoed

Jobs in de regio