Rik De Saedeleer (89) is overleden

Print
Gewezen sportjournalist en voetbalcommentator Rik De Saedeleer is afgelopen weekend op 89-jarige leeftijd overleden. Hij werd al in intieme kring begraven. Dat meldt Carl Huybrechts namens de familie.

Huybrechts kon niet zeggen of die begrafenis maandag of dinsdag was. "Het voorbije anderhalf jaar lag Rik regelmatig in het ziekenhuis. De leeftijd heeft zijn tol geëist."

Huybrechts voegde er nog aan toe dat de familie van De Saedeleer vraagt om gerust gelaten te worden. De voormalige voetbalverslaggever, die na het WK van 1998 met pensioen ging, laat een weduwe en twee dochters na.

Lees ook Twittergemeenschap rouwt om overlijden Rik De Saedeleer

Mechelaar

Rik De Saedeleer werd op 17 januari 1924 geboren in Mechelen. De Saedeleer speelde zelf ook voetbal lang voordat hij bekendheid verwierf als sportcommentator. Van 1939 tot 1954 speelde hij voor de eerste ploeg van Racing Mechelen. Hoewel hij het bij groen-wit uitstekend deed schopte hij het, in tegenstelling tot enkele van zijn ploegmaats, nooit tot Rode Duivel. In 2004 werd hij unaniem verkozen tot meest verdienstelijkste speler van Racing Mechelen ooit.

Na zijn actieve spelerscarrière ging De Saedeleer in de journalistiek aan de slag. Hij had een column in Het Laatste Nieuws en in 1958 ging hij bij het NIR, de latere VRT, werken als voetbalverslaggever.

De Saedeleer viel op door zijn enorme kennis, zijn inlevingsvermogen en zijn enthousiaste manier van commentaar geven. De vele legendarische uitspraken van De Saedeleer zijn in België alom gekend.

Na het WK van 1998 ging De Saedeleer met pensioen. In 2008 kreeg hij de Vlaamse Televisie Carrière Ster en maakte hij een korte comeback op het scherm. De Saedeleer becommentarieerde voor VT4 wedstrijden op het EK 2008. In het najaar van 2011 kwam het boek 'Rik De Saedeleer. De stem van ons voetbal' uit, de memoires van de sportverslaggever geschreven door Carl Huybrechts.


Teken het online rouwregister hier.
MEER VOETBALNIEUWS