Celebs

Sabine De Vos naar de cel?

Print

Sabine De Vos naar de cel?

De voormalige tv-presentatrice Sabine De Vos moet zich voor de rechter verantwoorden voor handel met voorkennis en lasterlijke aangifte, schrijft Dag Allemaal.

Bob Van Hooland, de burgemeester van Sint-Martens-Latem van 1980 tot 2000, haalde in 2006 in een interview uit naar VLD+ en de christen-democraten van Deurle-Latem (DL), die toen Sint-Martens-Latem bestuurden. Van Hooland had zich jarenlang verzet tegen het plan om Hoog-Latem, een woonuitbreidingsgebied van 45 hectare, te verkavelen.

"Veel bewoners zijn van mening dat het gemeentebestuur gezwicht is voor het grote geld. Vooral nadat bekend raakte dat enkele prominente VLD'ers voordelig een flink stuk grond in het omstreden gebied op de kop hadden kunnen tikken. Het OCMW van Gent organiseerde in juni vorig jaar op vraag van projectontwikkelaar Matexi een openbare verkoop van het desbetreffende perceel, dat toevalligerwijze grenst aan de woning van VLD+-raadslid en ex-tv-presentatrice Sabine De Vos."

Handel met voorkennis

"Haar levensgezel kon het stuk grond tegen de schattingsprijs van 35 euro per vierkante meter in de wacht slepen. Hij werd daarbij financieel geholpen door vier medestanders, onder wie VLD-schepen Jean-Charles Wibo en VLD-fractievoorzitter Arnold Meirlaen. 'Handel met voorkennis', stelde Van Hooland in augustus 2006 in De Standaard. "Een half jaar na de verkoop werd de wijk bij het randstedelijk gebied Gent getrokken en werd de grond eensklaps veel meer waard."

Over burgemeester Vanmassenhove zei Van Hooland dat deze de openbare verkoop had willen beïnvloeden door "niet-bevriende kopers af te schrikken". De toenmalige bestuursploeg betwistte alle beschuldigingen en ging in de tegenaanval door een klacht in te dienen tegen Van Hooland wegens laster en eerroof.

De raadkamer in Gent besliste echter in 2009 om Van Hooland buiten vervolging te stellen, omdat zijn woorden "niet van alle waarheid ontbloot" waren. Bob Van Hooland diende daarop zelf een klacht in wegens lasterlijke aangifte door de dertien leden van de meerderheid.

Het vonnis volgt op 25 maart.

LM / Belga / Photo News

NIET TE MISSEN