VB: "Ontslag Vanackere niet meer dan logisch"

Vlaams Belang noemt het ontslag van minister van Financiën Steven Vanackere "niet meer dan logisch". De partij herhaalt haar pleidooi voor een parlementaire onderzoekscommissie.

ikerremans

Tijdens de plenaire zitting in de Kamer vorige week noemde VB-Kamerlid Hagen Goyvaerts de positie van Vanackere al onhoudbaar. "De onaavaardbare uitleg die Vanackere toen gaf, was voor het Vlaams Belang trouwens de rechtstreekse aanleiding om - als eerste en enige partij - zijn ontslag te eisen", aldus Goyvaerts.

Met het ontslag van Vanackere is voor het VB de kous echter niet af. "Door zijn ontslag is nu immers een vacuüm ontstaan dat enkel kan opgevuld worden door de snelle oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie", luidt het.

N-VA: "Nooit ontslag gevraagd, wel transparantie"

Oppositiepartij N-VA neemt akte van het ontslag van CD&V-vicepremier Steven Vanackere. Kamerfractieleider Jan Jambon benadrukt dat zijn partij nooit om het ontslag van de minister heeft gevraagd, maar wel transparantie wou in het dossier rond Dexia/Belfius en het ACW. De N-VA blijft bij haar vraag om een parlementaire onderzoekscommissie.

"Als de minister oordeelt dat hij niet meer kan functioneren en individueel beslist zich terug te trekken, respecteren wij dat", zegt Jambon in een mededeling.

"De N-VA heeft evenwel nooit het ontslag gevraagd van minister Vanackere, noch gesuggereerd dat Steven Vanackere iets zou hebben gedaan dat tot ontslag noopt. Wij hebben duidelijkheid en transparantie gevraagd in het dossier Dexia/Belfius en de verhouding met het ACW. De beslissingen die in dat dossier werden genomen door deze, maar vooral door de vorige, regering moeten onderzocht worden. De belastingbetaler heeft het recht te weten wat er gebeurd is met zijn belastinggeld", zegt Jambon.

De N-VA blijft aandringen op een parlementaire onderzoekscommissie. "Want de vragen blijven zich opstapelen. De N-VA roept de regeringspartijen op om de parlementaire onderzoekscommissie te steunen in de commissie Financiën".

LDD: "Geen nieuwe CD&V'er als minister van Financiën"

Ook oppositiepartij LDD noemt het ontslag van minister van Financiën Steven Vanackere "een logische beslissing". "Een minister van Financiën kan geen twee heren dienen, én de belastingbetaler én het ACW", luidt het. Volgens LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker is het daarom ook uitgesloten dat de opvolger van Vanackere op Financiën een CD&V'er wordt "zolang het Dexia/Belfius-dossier niet helemaal is uitgeklaard".

"De nieuwe minister van Financiën kan niet uit de christendemocratische stal komen, zodat de navelstreng tussen het ACW/MOC en deze regering definitief wordt doorgeknipt", aldus Dedecker. Dedecker herhaalt ook zijn vraag naar een volwaardige onderzoekscommissie. "De coalitiepartners Open Vld en sp.a moeten net als PS en MR nu kleur bekennen en instemmen met een volwaardige onderzoekscommissie in de Kamer die het Dexia dossier tot op de bodem mag uitspitten", vindt Dedecker.

Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio