Letland wil de euro

Letland heeft maandag de officiële aanvraag voor toetreding tot de eurozone ondertekend. De Baltische staat wil op 1 januari 2014 de lats inruilen voor de Europese eenheidsmunt en zo het 18e euroland worden.

fvranckx

Premier Valdis Dombrovskis, minister van Financiën Andris Vilks en Ilmars Rinkevics, de gouverneur van de Letse centrale bank, ondertekenden maandag de aanvraag tijdens een plechtige ceremonie in de hoofdstad Riga.

Letland, dat met een groei van vijd procent koploper is in de Europese Unie, voldoet naar eigen zeggen sinds september 2012 aan alle criteria van het verdrag van Maastricht om de euro in te voeren als munteenheid. Het land heeft nu aan de Europese centrale bank (ECB) en de Europese Commissie een convergentierapport gevraagd waarin onderzocht moet worden of het land klaar is voor de euro.

Letland zou het achttiende land in de eurozone worden. Estland trad reeds in 2011 toe de muntunie en is zo de recentste nieuwkomer in de eurozone. De derde Baltische staat, Litouwen, hoopt in 2015 toe te treden.

Belga Archieffoto

MEER OVER Letland