Vzw waarschuwt voor gevaar windpokken

Vzw waarschuwt voor gevaar windpokken

Vzw waarschuwt voor gevaar windpokken

Print
Zes Vlaamse moeders hebben zich verenigd in een vzw om te wijzen op de gevaren van de windpokken. De kinderziekte wordt als ongevaarlijk beschouwd, maar complicaties kunnen dodelijk zijn. Drie van de betrokken jonge mama’s verloren een kind aan de ziekte.

De vzw kreeg de naam ESTW mee. Dat staat voor ‘Eline’s strijd tegen windpokken’. Het meisje stierf aan de gevolgen van de ziekte toen ze twee jaar en acht maanden was. Na haar dood vonden ouders die hetzelfde meegemaakt hadden elkaar op Facebook en beslisten om een vzw op te richten.

“Veel dokters raden een vaccin enkel aan voor kinderen met een zwak immuunsysteem, aangezien complicaties niet vaak optreden. Maar ieder verloren leven, is er een te veel. Daarom hebben wij, zes bezorgde moeders, ons verenigd in een vzw. We willen ouders en scholen, maar ook artsen sensibiliseren”, vertelt voorzitster en mama van Eline, Ann Dobbelaer (38) uit Sint-Niklaas.

Vaccin niet verplicht

De vzw raadt aan om te vaccineren, en zo te voorkomen dat nog meer kinderen de ziekte krijgen. In de VS, Australië en Duitsland is vaccineren al verplicht, bij ons nog niet. Veel mensen weten zelfs niet dat er een vaccin tegen windpokken bestaat. Dat was ook bij Ann het geval. “Pas na Elines dood vernamen we dat er een vaccin bestaat. Onze huis- en kinderarts hebben dat nooit gezegd. We zijn nog altijd zo kwaad. We hebben Eline alle mogelijke inentingen gegeven, maar van deze wisten we het bestaan niet af. Slechts 1 à 2% van de kinderen in Vlaanderen wordt ingeënt.”

Het koppel uit Sint-Niklaas probeert de draad weer op te nemen, maar het verlies van hun dochtertje schudde hun wereld door elkaar. "Wout, Elines tweelingbroer, vraag nog elke dag naar haar. Hij durft niet meer slapen in de kamer die ze deelden. Nog steeds zitten we met zoveel vragen. Eline had gered kunnen worden. We hopen dat geen enkele andere ouder dit moet meemaken.”

Sophie Pycke/ Ilse Van Thielen
Foto Stefaan Van Hul

www.estwvzw.be

MEEST RECENT