Veiling 547 Hergé-stukken brengt bijna 400.000 euro op

Een veiling van meer dan 547 strips, beeldjes, schetsen en ander materiaal van Hergé heeft zondag in Brussel bijna 400.000 euro opgebracht. Dat meldt expert Johnny Kindt, die de veiling in de Brusselse Galerie Moderne leidde.

drombouts

De goedkoopste stukken gingen voor iets meer dan 100 euro van de hand, voor het meest gewilde stuk -een schets uit 1942 van een schaatsende Kuifje- betaalde een verzamelaar iets meer dan 85.000 euro. Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel.

Galerie Moderne werkte meer dan een jaar om de collectie van strips, beeldjes, schetsen en promotiemateriaal bijeen te krijgen. Naast de schets uit 1942 zaten er tussen de stukken ook een wandpuzzel van een Kuifje-raket van zo'n drie meter op drie, waarvan slechts 15 exemplaren bestaan, een kleurtekening met alle personages van Hergé, en strips van Kuifje, Kwik en Flupke en andere Hergé-helden in verschillende talen. De veiling lokte dan ook Hergé-fans vanuit heel Europa.

"Het was een zeer goede veiling", zegt Johnny Kindt. "Ongeveer 80 procent van de te koop aangeboden stukken zijn verkocht. Eén van de eerste duizend exemplaren van "Tintin au pays des Soviets" bracht 5.000 euro op, een originele "Sigaren van de farao" 3.000 euro."