ACV bindt strijd tegen loonkloof aan met 'Rent a man'-actie

ACV bindt strijd tegen loonkloof aan met 'Rent a man'-actie

ACV bindt strijd tegen loonkloof aan met 'Rent a man'-actie

Print
Het ACV heeft op de Antwerpse Meir zaterdag de aftrap gegeven van zijn actie 'Rent a man', waarmee het op een ludieke manier de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan de kaak wil stellen.

Ondanks wetgeving over gelijk loon verdienen vrouwen gemiddeld 10 tot 23 procent minder. Ze moeten tot maart 2013 werken om even veel verdiend te hebben als mannen in 2012. De ACV genderwerking vindt dat niet kunnen en organiseert daarom telkens een actie in de maand maart.

Deze keer trekken ze de straat op met een 'rent a man'-stand. Door aan een rad te draaien, kunnen vrouwen een man inhuren om een klusje voor hen op te knappen, zoals koffie maken, schoenen poetsen, pluisjes van de kledij verwijderen of een tosti maken. Het ACV vraagt zo aandacht voor 'de zorgende man', iemand die evenveel in het huishouden en voor de kinderen doet als zijn vrouw.

Stereotypen

"De loonkloof begint meestal wanneer er kinderen komen. Vaak zie je dat de man zijn carrière verder zet, terwijl de vrouw de zorgtaken op zich neemt en deeltijds gaat werken. Als je de stereotypen thuis wegwerkt en zorgt voor een gelijke taakverdeling, dan is er ook meer ruimte voor zowel man als vrouw om tot een gelijke verdeling te komen bij het opnemen van verlof, carrièremogelijkheden, etc.", zegt genderadviseur Ilke Jaspers.

Het ACV gaat deze maand op zoek naar de meest zorgende man. Kandidaturen kunnen ingezonden worden via www.g-magazine.be of www.facebook.com/gendermagazine. De man die de meeste stemmen achter zijn naam krijgt, wordt in het najaar in de bloemetjes gezet. Via www.rent-a-man-now.be kunnen vrouwen een man winnen die een dag bij hen komt poetsen.

Belga

Foto: Belga

MEEST RECENT