Winnaar Nobelprijs Vrede schoffeert homo's op Poolse tv

Voormalig Pools president en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Lech Walesa heeft op televisie homoseksuele volksvertegenwoordigers geschoffeerd. Als het aan hem ligt, mogen parlementsleden met andere seksuele voorkeuren "buiten de muren" van het halfrond plaatsnemen.

fvangarderen

Een journalist van het private station TVN lokte Walesa uit zijn tent met een provocerende vraag. Hij vroeg de leider van de historische vakbond Solidarnosc of homoseksuele afgevaardigden plaats zouden moeten nemen op de laatse rij van het halfrond, tegen de muur, rekening houdend met het feit dat ze slechts een minderheid vertegenwoordigen.

"Ja, bij de muur, en zelfs achter de muur", reageerde Walesa. Volgens hem moet een minderheid in de samenleving ook met minder genoegen nemen in het parlement. "Het is de meerderheid die de democratie heeft uitgebouwd en de democratie behoort de meerderheid toe. Maar wat we krijgen is een minderheid die over de hoofden van de meerderheid loopt."

Walesa, een fervente katholiek, tolereert naar eigen zeggen holebi's, maar hij wil niet dat ze "manifesteren op straat en het hoofd van mijn kinderen en kleinkinderen op hol brengen". "Ik ben van de oude school. Ik begrijp dat er mensen met een andere oriëntatie bestaan en dat ze recht hebben op hun identiteit. Maar ze mogen de gevestigde orde niet veranderen."

Het Poolse parlement telt één homoseksueel lid en één transgender. Eind januari werden nog drie wetsvoorstellen weggestemd die holebiparen de mogelijkheid hadden geboden om wettelijk samen te wonen.

Belga

Foto: PN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio