Stad investeert jaarlijks 23 tot 25 miljoen

Stad investeert jaarlijks 23 tot 25 miljoen

Stad investeert jaarlijks 23 tot 25 miljoen

Print
Mechelen - Ondanks de besparingen zet het Mechelse stadsbestuur de investeringspolitiek voort. De coalitie maakt zich sterk dat ze tot 2019 zo'n 150 miljoen euro kan uitgeven, of 23 tot 25 miljoen euro gemiddeld per jaar. Daarvoor trekt de stad haar leningplafond fors op.

In de meerjarenplanning wordt het leningplafond opgetrokken van 8 tot 17 miljoen euro per jaar. Daar zitten de investeringen van de politie, jaarlijks 1 miljoen, en Sport Actief Mechelen, 1,6 miljoen euro in 2013, nog niet bij. Het aandeel schulduitgaven stijgt van 10,7 procent in 2013 naar 14,4 procent in 2019. "Deze drempel van 15 procent wordt aangeraden voor gemeenten die een voorzichtig financieel beleid voeren", stelt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Wagenpark

Het geld wil de Dijlestad onder meer gebruiken om haar wagenpark versneld te vernieuwen. "Wij kiezen resoluut voor klimaatvriendelijke voertuigen, zoals elektrische modellen", geeft Somers aan. Een miljoen euro gaat naar de versnelde opstelling van ruimtelijke structuurplannen voor de sites van Comet, Carrefour in Mechelen- Noord, de stationsomgeving en de site van Verbeemen in de Caputsteenstraat. "Op die manier wordt de groei van de stad op een planologisch verantwoorde manier voorbereid en mogelijk gemaakt", zegt de burgemeester nog.

Stadspark

Twee miljoen euro is er voor de aanleg van nieuwe stadsparken. De site tussen de Populierendreef en de gevangenis moet de eerste concrete realisatie worden. Voor de herwaardering van het openbaar domein zijn de belangrijkste projecten in het centrum de vernieuwing van de Bruul in 2014 en de herinrichting van de straten in de buurt van het Clarenhof (foto). Voor dat laatste maakt de stad 3,2 miljoen euro vrij. "Wij trekken telkens 2 miljoen euro uit voor werkzaamheden op de Tervuursesteenweg en op de as Brusselsesteenweg en op het Plaisanceplein. Voor de aanpak van de Grote Nieuwedijkstraat, ook al in 2014, laten wij een plan opmaken", zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).

Nieuwe brandweerkazerne

Voor de aanleg van het openbaar domein aan het nieuwe centraal station dat wordt gebouwd, moet Mechelen zo'n 20 miljoen reserveren. Zekerheden zijn ook de uitbreiding van het politiebureau, die reeds gestart is, en de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. Op cultureel vlak waren de investering in kunstencentrum nOna en figurentheater De Maan reeds bekend. Net als de verdere renovatie van het museum Hof van Busleyden en de uitbouw van een nieuwe bibliotheek in het Predikherenklooster. Die mag 18 miljoen euro kosten. Na de Hanswijkcavalcade viert de stad volgend jaar 50 jaar multicultureel Mechelen, in 2016 honderd jaar Rik Wouters en in 2016-2017 sluit dit bestuur af met 500 jaar Grote Raad.

Lees ook: Politie en OCMW krijgen meer geld
Lees ook: Oppositie klaagt verkapte belastingen aan

SVH

Foto Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio