Jeugdhuis is alweer opgedoekt

Jeugdhuis is alweer opgedoekt

Jeugdhuis is alweer opgedoekt

Print
Berlaar - De gemeente Berlaar zit opnieuw zonder jeugdhuiswerking nu de vzw Paranoid Dancers zich heeft teruggetrokken. Het schepencollege is niet van plan om zelf een jeugdhuis te openen.
Enkele jaren geleden was er een jeugdhuis in de oude gemeenteschool. Om die leemte op te vullen, besloot de vzw Paranoid Dancers in 2010 om opnieuw een jeugdhuiswerking te starten. Dat gebeurt sindsdien maandelijks in zaal Kwarto, want een vast lokaal is er niet. Maar ondertussen heeft de vzw de handdoek in de ring gegooid, onder meer omdat er maar weinig jongeren te vinden waren die de werking actief wilden steunen.

Raadslid Rudy Nuyens (sp.a) vroeg zich op de gemeenteraadzitting af hoe het nu verder moet. Ook Koen Kerremans (Groen) is van mening dat een jeugdhuiswerking in Berlaar nog toekomst heeft. "We hebben een engagement en zijn verplicht om zo snel mogelijk de continuering van het jeugdhuis waar te maken. In de buurgemeenten loopt dit al jaren wel goed mits engagement van de gemeente. In Berlaar is dit duidelijk geen prioriteit. Onze jeugd wordt op dit vlak stiefmoederlijk behandeld", aldus Kerremans."

Schepen van Jeugd Willy Beullens (CD&V) is zelf voorstander van een jeugdhuis in zijn gemeente. "Maar als er geen engagement vanuit de jongeren is, dan wordt het een moeilijke zaak. Driekwart van de jeugd is geen vragende partij voor een jeugdhuis. Ook de jeugdbewegingen zitten er niet op te wachten. Ik was aanwezig op de laatste opening van het jeugdhuis en er waren amper achttien aanwezigen, terwijl er zelfs twee stand-upcomedians optraden. We moeten kritisch durven nadenken over een dergelijke besteding van gemeenschapsmiddelen."

"Indien we de jeugdhuiswerking zelf zouden organiseren, zou het misschien wel lukken. Maar is dat de bedoeling? Het zou de gemeente ongeveer 10.000 euro per maand kosten om een jeugdhuis open te houden. Deze ruwe schatting is gebaseerd op de aankoop of huur van een lokaal en op het in dienst namen van een halftijdse jeugdconsulent", aldus Beullens.

Chris VAN ROMPAEY

Archiefbeeld

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio