Brazilië gaat eigen kernonderzeeër bouwen

Brazilië gaat eigen kernonderzeeër bouwen

Brazilië gaat eigen kernonderzeeër bouwen

Print
Het is Brazilië menens met de plannen om op de lange termijn over een eigen kernonderzeeër te beschikken. President Dilma Rousseff opende vrijdag bij Rio de Janeiro een fabriek waar vier conventionele duikboten en een door kernenergie aangedreven onderzeeër zullen gebouwd worden.

De onderzeeërs worden gebouwd met technologische hulp van Frankrijk. Vanaf 2017 moeten ze in gebruik worden genomen. De kernonderzeeër zal volgens de huidige verwachtingen pas in 2025 in dienst kunnen worden genomen, na testen die twee jaar moeten duren.

Investeringen

Voor de bouw van de fabriek, een scheepswerf en een marinebasis zijn tot 2017 investeringen van omgerekend 3 miljard euro gepland. "Met deze onderneming treden we toe tot een selecte groep van leden van de VN-Veiligheidsraad, die toegang hebben tot atoomonderzeeërs", aldus Rousseff, die verwees naar de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië).

Minister van Defensie Celso Amorim beklemtoonde dat een land, dat "onafhankelijk wil zijn en zijn positie in de wereld wil vestigen, zich over zijn veiligheid moet bekommeren".

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws