Obama waarschuwt voor banenverlies door "domme" besparingen

Obama waarschuwt voor banenverlies door domme besparingen

Obama waarschuwt voor banenverlies door "domme" besparingen

Print
De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt dat de "domme" besparingen die vrijdag automatisch van kracht worden bij het uitblijven van een begrotingsakkoord, banen zullen kosten en een impact op de economie zullen hebben. Volgens de Democraat zijn de Republikeinen verantwoordelijk voor het mislukken van de begrotingsonderhandelingen.

De president hield een persconferentie na de ontmoeting met de fractieleiders in de Senaat, de Democraat Harry Reid en zijn Republikeinse collega Mitch McConnell. Ook sprak hij met de fractieleiders in het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner en de Democrate Nancy Pelosi.

Republikeinse schuld

Obama meent dat het omvangrijke, automatische besparingspakket "onnodig" is. Dat het nu toch bijna zo ver is, wijt hij aan de Republikeinen. Volgens hem waren zij niet bereid tot compromissen. Hij hoopt dat zij tot inkeer komen eens de besparingsmaatregelen van kracht worden en de economie beginnen aan te tasten.

Indien Washington geen vergelijk vindt over het indammen van het immense begrotingstekort, worden vrijdag om 23.59 uur lokale tijd automatische besparingen op overheidsdiensten van kracht. Die 'sequester' voorziet in 85 miljard dollar aan bezuinigingen voor dit jaar en 1,2 biljoen voor de komende tien jaar.

Belga
Archieffoto

MEEST RECENT