Kankerverwekkend gif ontdekt in mengvoeder in Duitsland

In meer dan 3.500 Duitse landbouwbedrijven is een kankerverwekkend gif ontdekt in maïs in het mengvoeder, in een hoeveelheid hoger dan de toegestane limiet. Dat hebben de autoriteiten vrijdag gemeld. Zij achten het "onwaarschijnlijk" dat er een gevaar is voor de consument.

tmas

Er werd ongeveer 10.000 ton van deze besmette maïs uit Servië geleverd aan 13 mengvoerfabrikanten van de deelstaat Nedersaksen, die het gebruiken voor de productie van voeder voor vee, varkens en gevogelte. Dat verduidelijkte het ministerie van Landbouw van Nedersaksen.

De fabrikanten hebben in totaal 3.560 landbouwbedrijven in Nedersaksen bevoorraad met dit voeder en 14 andere uit de naburige regionale staat, Noordrijn-Westfalen. Een "zeer klein deel" werd geleverd in andere Duitse regionale staten en in Nederland.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVMA doet al onderzoek naar een partij maïs waarin de giftige stof werd aangetroffen. De NVMA onderzoekt de herkomst van de maïs en welke bedrijven de maïs hebben ontvangen.

Het ministerie in Nedersaksen, dat controles heeft uitgevoerd in de bedrijven, schat het risico voor de consument "onwaarschijnlijk", alsook voor de melk en het vlees van de dieren die het voeder aten.

Zeer kankerverwekkend

De zeer kankerverwekkende substantie, een aflatoxine B1, wordt gemaakt door de paddenstoel Aspergillus Flavus, aanwezig op graan en bereikte 0,204 mg/kg op het besmette voer. De limiet is 0,02 mg/kg.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen de aflatoxines worden teruggevonden in melk van koeien die werden gevoederd met besmet voedsel en kunnen ze het risico op kanker, waaronder leverkanker, verhogen.

Belga Archieffoto