Belfius-topman: "Vanackere kwam nooit tussenbeide"

Belfius-topman: Vanackere kwam nooit tussenbeide

Belfius-topman: "Vanackere kwam nooit tussenbeide"

Print
Belfius-topman Jos Clijsters heeft vrijdag in de Kamercommissie Financiën benadrukt dat de deal met het ACW voor Belfius - en dus ook de belastingbetaler en de Belgische staat - erg voordelig was. Net als voorzitter Alfred Bouckaert verzekerde hij daarnaast dat minister van Financiën Steven Vanackere op geen enkel moment is tussengekomen tijdens de onderhandelingen. De extra vergoeding voor commerciële trouw noemde Clijsters "een zeer courante praktijk".

De hoorzitting met toplui van Belfius Bank, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en de christelijke arbeidersbeweging ACW kwam er nadat bleek dat minister van Financiën Vanackere zelf niets afwist van de deal tussen het ACW en Belfius rond de winstbewijzen en de daarbij bedongen interestvoet.

Zowel Clijsters als Bouckaert bevestigden vooreerst dat Vanackere "op geen enkel moment is tussengekomen" en de onderhandelingen beschouwde als een commerciële kwestie tussen de bank en de christelijke arbeidersbeweging. "We hebben nooit de minste suggestie gekregen van de minister van Financiën of een van zijn medewerkers om in de ene of de andere richting te handelen", klonk het.

Bovendien sleepte Belfius volgens de eigen toplui best een goede deal uit de brand. De winstbewijzen stonden voor 170 miljoen euro in de boeken, terwijl ze slechts voor 110 miljoen werden afgekocht. "Een winst van 60 miljoen dus", klonk het. De winstbewijzen kostten de bank voordien ook zo'n 15 miljoen per jaar, terwijl die kost met de rente van 6,25 procent nu zo'n 10 miljoen lager uitvalt.

Bovendien zou ook 7,75 procent nog marktconform én gunstig geweest zijn voor de bank, verwezen de Belfius-toplui naar een eerder voorgestelde deal. Dat de 1,5 procent voor commerciële trouw daar uiteindelijk van werd afgesplitst, gebeurde volgens Clijsters slechts om te verzekeren dat gelijkaardige klanten voor een gelijkaardige lening dezelfde voorwaarden zouden krijgen.

Belga
Foto Photo News

Nu in het nieuws