Musharraf kondigt politieke terugkeer aan

Musharraf kondigt politieke terugkeer aan

Musharraf kondigt politieke terugkeer aan

Print
De voormalig Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft vrijdag aangekondigd dat hij in de loop van de volgende weken terugkeert naar Pakistan.

Hij is van plan deel te nemen aan de parlementsverkiezingen die cruciaal zijn voor de versterking van de democratie in een land dat al verschillende staatsgrepen achter de rug heeft. Het vijfjarig mandaat van de Pakistaanse regering loopt uiterlijk op 16 maart af. De interimregering die dan aantreedt zal binnen de 60 dagen verkiezingen organiseren. Die interimregering beheert de lopende zaken tot de nieuwe regering in werking treedt.

"Ik heb besloten terug te keren naar Pakistan in de week nadat de interimregering gevormd wordt, en dat zal normaal gezien op 16 maart gebeuren", kondigde oud-generaal Musharraf aan tijdens een persconferentie in Dubai. "Het is tijd om te handelen! Het is nu of nooit voor Pakistan!" voegde hij daar nog aan toe. Daarmee verwees hij naar de economische problemen en de veiligheidsproblematiek in het moslimland dat 180 miljoen inwoners telt. Ze worden geconfronteerd met frequente aanslagen en een energiecrisis die de economie lamlegt.

Musharraf leidde het land van 1999 tot 2008, en werd gedwongen ontslag te nemen doordat hij het vertrouwen van het parlement was verloren. Tegen de oud-president, die in ballingschap leefde in Dubai en Londen, lopen drie arrestatiebevelen, waarvan een is uitgeschreven in het kader van het onderzoek naar de moord op de voormalige premier Benazir Bhutto. Hij heeft al enkele keren zijn terugkeer aangekondigd, maar maakte die belofte nooit waar.

BELGA
PHOTO EPA

.

Nu in het nieuws