"Ik wil rest van mijn leven in gevangenis zitten"

Ik wil rest van mijn leven in gevangenis zitten

"Ik wil rest van mijn leven in gevangenis zitten"

Print
Op het proces van Kim De Gelder zijn vrijdagnamiddag fragmenten getoond van videoverhoren. In de eerste verhoren weigerde De Gelder te praten over de feiten, maar hij toonde bijvoorbeeld wel interesse voor de moestuin van de ondervrager. Hij zei ook dat hij voor de rest van zijn leven in de gevangenis wil zitten.

Een fragment uit een verhoor op de dag van de feiten in Dendermonde, op 23 januari 2009, toont een De Gelder die stil blijft. Toch merken de agenten dat hij wel hoort wat ze zeggen. Ze vragen De Gelder voorover te buigen om de handboeien los te maken, wat hij meteen doet. Als de verhoorders het lokaal verlaten, maakt hij de nekspieren los.

Op 25 januari wil De Gelder wel praten. Hij biedt zijn excuses aan voor de voorbije drie dagen en zegt dat hij bang is. Een dag later verloopt een videoverhoor moeilijk. De Gelder geeft korte antwoorden, maar niet over de gebeurtenissen in Dendermonde. Die kan hij zich naar eigen zeggen niet herinneren. Hij verklaart zich te herinneren dat hij zijn ogen opendeed en de politie rond hem zag staan.

De verhoorders stellen wel vast dat De Gelder soms het initiatief neemt bij onderwerpen die niet over hem gaan. De agenten toonden in de Gentse assisenzaal een fragment waarin De Gelder de ene vraag na de andere stelt over de moestuin van de verhoorder. "Wat voor groenten kweek je zoal?", "Smaken ze goed?", "Beter dan in de winkel?", "Is het een grote tuin?", "Gebruik je dan ook sproeistoffen?", vraagt De Gelder.

Op een bepaald moment verklaart De Gelder ook dat hij weet wat zijn straf zal zijn. "Ik weet dat ik voor de rest van mijn leven in de gevangenis ga zitten. Ik aanvaard die straf", luidt het in een videoverhoor. "Ik wil niet meer terug in de maatschappij. Ik weet dat iedereen mij verafschuwt en dat ik geen plaats meer heb in de maatschappij."

Lees ook: De Gelder weer in de clinch met advocaat
"Geen show om de show, wel manipulatief"
Volg het proces-De Gelder live

Foto Belga

Nu in het nieuws