Extra camera's in studentenbuurt

Extra camera's in studentenbuurt

Extra camera's in studentenbuurt

Print
Antwerpen - In Antwerpen komen dit jaar 21 extra camera's op het openbaar domein om straatcriminaliteit en overlast tegen te gaan en het onveiligheidsgevoel te doen afnemen. Dat heeft het schepencollege vrijdag beslist.

De camera's komen onder meer in het Schipperskwartier en de studentenbuurt te hangen, in dat laatste geval ondanks bezwaren van het Antwerps Studentenoverleg.

Antwerpen telt vandaag al meer dan 90 camera's. Ze zijn volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) een uitgelezen middel om criminaliteit en overlast te bestrijden. "Elke dag worden er gemiddeld drie overtreders op heterdaad betrapt dankzij camerabeelden", zegt hij. "Bovendien hebben we desondanks veel respect voor de privacy van onze burgers: de camera's geven geen inkijk in woningen en de beelden worden na een maand gewist tenzij ze van bewijswaarde zijn in een onderzoek."

In elk van de buurten waar de nieuwe camera's komen, moeten ze een specifieke problematiek helpen bestrijden. In het Schipperskwartier (6 extra camera's) is dat diefstal met geweld, op Linkeroever (7) en in Borgerhout (1) drugsgerelateerde overlast en criminaliteit en in de studentenbuurt (7) zowel overlast als (fiets)diefstallen.

De Prof

De locaties van de camera's in de studentenbuurt werden doorgenomen met het Antwerps Studentenoverleg. Zij formuleerden bezwaren tegen enkele locaties, onder meer aan het bekende studentencafé De Prof, maar het bestuur drukte de plannen toch door. "Wij hebben de ambitie om Antwerpen nog meer op de kaart te zetten als studentenstad, maar dat mag geen excuus zijn voor nachtelijke overlast", vindt De Wever.

Archiefbeeld WH

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio