Jeugdboekenweek start met uitreiking Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

Jeugdboekenweek start met uitreiking Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

Jeugdboekenweek start met uitreiking Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

Print
Zaterdag 2 maart start de 42ste Jeugdboekenweek, een initiatief van Stichting Lezen, met een 24 uur durende openingsceremonie.

Het thema dit jaar is "tijd". De jeugdboekenweek start zaterdag feestelijk met de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur 2011-2012 door minister van Cultuur Joke Schauvliege. Naar aanleiding van het thema "tijd" zorgt organisator Stichting Lezen voor een extra lange openingsceremonie die 24 uur duurt. De start wordt zaterdag om 14 uur gegeven met de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur door minister Schauvliege in de Kopergietery in Gent. Verder zullen vliegende reporters 24 uur lang ieder uur een andere lees- of boekenactiviteit bezoeken en verslag uitbrengen op www.jeugdboekenweek.be.

Na de openingsceremonie van 24 uur gaat het kinderboekenfestival door tot 17 maart. De eerste Jeugdboekenweek vond plaats in 1972. "We proberen elk jaar te zoeken naar een thema waarin veel kinderboeken te vinden zijn en dit jaar is dat het thema 'tijd'. Er zijn historische verhalen en als het over de toekomst gaat, gebruiken we sciencefictionboeken. Er worden boeken over zowel het heden als het verleden en zowel fictie als non-fictie aangeboden", zei Sofie Dewulf van Stichting Lezen aan Belga.

Naast de openingscermonie zijn er honderden auteurslezingen, tentoonstellingen en boekenbeurzen in scholen, bibliotheken en culturele centra. "Tijdens de Jeugdboekenweek willen we verschillende soorten boeken aan kinderen tonen, het is belangrijk dat zij boeken leren kennen die ze leuk vinden. We organiseren de Jeugdboekenweek omdat er op die manier extra aandacht wordt gegeven aan kinderboeken", besluit Dewulf.

BELGA
archiefbeeld
MEEST RECENT