Noorwegen wil heroïne inhaleren uit het strafrecht halen

Noorwegen wil heroïne inhaleren uit het strafrecht halen

Noorwegen wil heroïne inhaleren uit het strafrecht halen

Print
De Noorse regering heeft vrijdag aangekondigd dat ze heroïne inhaleren uit het strafrecht wil halen.

Deze methode is minder gevaarlijk dan de drug te injecteren. Hierdoor hopen ze het aantal overdosissen in het land te verminderen. In Noorwegen sterven meer mensen door overdosissen dan bij verkeersongevallen. "De cijfers van de dodelijke overdosissen zijn schandalig hoog", heeft minister van Gezondheid Jonas Gahr Stoere aan het dagblad Dagsavisen verklaard.

"De manier waarop druggebruikers hun drugs innemen staat centraal in de kwestie van de overdosis. Daarom is mijn standpunt dat we mensen moeten toelaten om heroïne te roken. Injecteren is namelijk nog slechter en gevaarlijker. Het gaat hier niet om een volledige toelating van heroïne, maar een realistische aanpak." Stoere zegt dat de meerderheid van de centrumlinkse regering achter hem staat.

Volgens de overheidsorganisatie Sirus, die drug- en alcoholgebruik onderzoekt, is Noorwegen met 262 dodelijke overdosissen in 2011, waarvan 30 procent door heroïne, een van de Europese landen waar de meeste mensen sterven aan de gevolgen van druggebruik. Ter vergelijking: dit jaar zijn in Noorwegen 168 mensen gestorven in het verkeer. "De injectiecultuur, waarbij de effecten zich sneller laten voelen, lijkt in Noorwegen te diep geworteld", aldus Sirus. "Het is niet zeker dat zo'n wet uit het strafrecht halen tot een radicale verandering zal leiden."

BELGA
EPA PHOTO
MEEST RECENT