"Als er iemand in het gezin kanker heeft, dan heeft het hele gezin kanker"

Als er iemand in het gezin kanker heeft, dan heeft het hele gezin kanker

"Als er iemand in het gezin kanker heeft, dan heeft het hele gezin kanker"

Print
In België worden jaarlijks 8000 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld. De 44-jarige Erik Deferme kreeg twee jaar geleden het pijnlijke verdict. Niet alleen kwam de sportieveling er snel weer bovenop, maar plant nu ook een loodzware mountainbiketocht in Zuid-Afrika.

In april 2011 ontdekte Deferme bloed in zijn stoelgang. De sportman bevond zich niet in de risicovolle leeftijdscategorie en leefde uiterst gezond. Na twee foute diagnoses van zijn huisarts én een maag- en darmspecialist, besloot Erik het heft in eigen handen te nemen.

Hij surfte naar www.stopdarmkanker.be en keek de symptomen na. Gealarmeerd contacteerde hij het ziekenhuis van Vilvoorde voor een colonoscopie. Bij deze kleine ingreep worden de darmen onderzocht door een minuscule camera die wordt ingebracht. De dokter stelde darmkanker vast. Een week later ging Erik al onder het mes.

Zeven dagen later mocht Erik het ziekenhuis al verlaten. Hij dankt zijn leven aan de website die hij zelf opzocht. Nu plant hij een mountainbiketocht op Cape Epic in Zuid-Afrika met boezemvriend Philippe Schuermans (54). De loodzware tocht bestaat uit 700 kilometer in de bergen met etappes van 145 kilometer per dag.

Lees het hele verhaal van Erik Deferme in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto Joris Herregods

Nu in het nieuws